Zeevissen in Noorwegen

Denk groot tijdens je visvakantie in Noorwegen

In Noorwegen is er geen tekort aan visverhalen en de verhalen neigen al gauw te gaan over gigantische vissen, maar zijn er ook feiten achter deze sterke verhalen? Reken maar!

Tijdens je vakantie in Noorwegen zul je ongetwijfeld wat sterke verhalen horen. ‘Fictie en fabeltjes’, zul je denken – maar al gauw zul je zien dat het op waarheid is berust.

Dankzij de gunstige ligging bij de Barentszzee en de Noorse Zee zijn er enorme hoeveelheden vis langs de noordelijke kust te vinden. Vissoorten als kabeljauw, heilbot, koolvis, roodbaars, schelvis en zeewolf groeien hier vaak uit tot ongewone groottes. Je kunt hier ook vissen op skrei – extra grote kabeljauw die in de winter langs de kust verschijnt om te gaan paaien. 

Noord-Noorwegen, waarvan het grootste gedeelte zich boven de poolcirkel bevindt, heeft een aantal droombestemmingen voor vissers en natuurliefhebbers: De Noordkaap, de eilanden van de Lofoten en Vesterålen, en de grote eilanden Sørøya en Senja, om een paar te noemen.

Noord-Noorwegen staat bekend om zijn ongerepte natuur met enorme variaties in het landschap – het is extreem in elk opzicht. De rotsachtige, bijna boomloze wildernis van het verre noorden verandert langzaam in een weelderig groen fjord- en kustlandschap verder naar het zuiden.

Wat is de beste tijd van het jaar?

Het hoogseizoen loopt van mei tot september. Tijdens de zomermaanden vis je, dankzij de middernachtzon, de hele dag door.

Er is de mogelijkheid om tijdens de winter te vissen. De beroemde skrei (migrerende kabeljauw) kan worden gevangen tussen januari en maart.

Het is donker en koud, maar je hebt een grote kans om het noorderlicht van dichtbij mee te maken.

Hoe is het weer?

Als je denkt dat Noord-Noorwegen veel te koud en ver weg is voor verstandige mensen, denk dan opnieuw! Dankzij de warme stromingen van de Golfstroom is het klimaat een stuk milder dan je zou denken – beslist warmer dan andere bestemmingen op dezelfde breedtegraad.

Het lokale weer kan van dag tot dag aanzienlijk variëren. In mei en juni kun je genieten van het mooiste, zomerse weer – of van een zware sneeuwval. Alles is mogelijk, en dit is wat Noord-Noorwegen zo charmant maakt.

Heeft u nog een goede tip voor een perfecte visvakantie?