Woudagemaal in Lemmer

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Het architectonisch en historisch unieke Woudagemaal is vanaf 1977 een beschermd monument. In 1998 is het geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het gemaal

Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machine hal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde pompen aan die per dag ongeveer zes miljoen m³ water verplaatsen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht.

Het Woudagemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum waar jong en oud geïnformeerd en geënthousiasmeerd worden over de werking van het stoomgemaal. Naast een interactieve expositieruimte vind je er een cinema met 3D film waar je het Woudagemaal onder stoom kunt beleven, een panoramazaal en de kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht en worden opgeleid tot hulpmachinist. Het Woudagemaal is meerdere malen genomineerd als leukste uitje van Friesland.

Geopend van februari t/m december + kerstvakantie

dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 17:00

zon- en feestdagen 13:00 – 17:00

Bezoekadres:

Bezoekerscentrum Woudagemaal
Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer

T (0514)-561 814

Weet u nog een geweldige locatie die men beslist moet bezoeken?