Prehistorie in de Dordogne
Centrum voor de internationale grottenkunst in Montignac-Lascaux
Het Centre international d’art pariétal in Montignac-Lascaux heeft hier alle aspecten van grotten en prehistorische kunst tentoon gesteld. Ongeveer 800m2 reproducties zullen er gemaakt worden, waarvan 500m2 zal bestaan uit de replica van de grot (stierenzaal, de uitstulping in het midden, de Passage, het grote zeilschip, de ronde zaal en de waterput).
Deze nieuwe bezienswaardigheid nodigt de bezoekers om niet alleen een grot te ontdekken maar ook om te leren observeren en te reflecteren op de (culturele) omgeving. Het centrum legt de nadruk op het gebruik van nieuwe technologieën: de bezoekers zullen een toestel bij zich dragen met een zaklamp en een audiogids evenals een jas om volledig in dit avontuur te duiken.
Met zijn 147 prehistorische vindplaatsen en 25 grotten met rotsschilderingen (zoals de Grotte de Font-de-Gaume en de Grotte des Combarelles) is het dal van de Vézère of het ‘dal van de prehistorie’ etnologisch, antropologisch en esthetisch gezien van groot belang.
Vijftien locaties zijn op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst, waaronder de beroemde grot van Lascaux. Les Eyzies-de-Tayac is een ideale uitvalsbasis om de overblijfselen uit de steentijd te ontdekken. Te midden van een ongelooflijke hoeveelheid prehistorische vindplaatsen ligt het Musée National de Préhistoire, dat de grootste paleolithische verzameling van Frankrijk bezit.
Moderne presentatie, uitgestippelde route langs hoogtepunten, interessante rondleidingen: dit museum is boeiend voor jong en oud. Een bezoek aan de Pôle International de la Préhistoire, een gebouw met een modern en tegelijk natuurlijk ontwerp, geeft de nodige informatie om het rijke universele erfgoed van het dal beter te begrijpen.

Le Thot

Kinderen kunnen hun lol niet op bij de ontdekking van Le Thot – en zijn nieuwe animatiefilm, waarin ze dankzij virtual reality-technieken interactief kunnen zijn met uitgestorven diersoorten, zoals de mammoet en de wolneushoorn.
De streek rond Les Eyzies-de-Tayac is rijk aan abri’s of rotswoningen uit de steentijd, zoals de Abri Cap Blanc, de Abri Laugerie Basse en de Abri Laugerie Haute. Vanuit pedagogisch oogpunt zijn niet alle locaties op dezelfde wijze toegankelijk. In 2014 wordt de Abri de Cro-Magnon een hightechmuseum, waar de bezoeker wordt uitgenodigd tot interactie, kennisvergaring en experimenten in een van de heiligdommen van de mensheid. Met deze sporen van bewoning en graven die zijn blootgelegd, is het dal van de Vézère met recht een bakermat van de Europese beschaving.