Portugal stedentrip

Portugal beschikt over vele mooie steden. Natuurlijk de bekende citytrip steden als Lissabon en Porto, maar ook minder bekende prachtige stadjes als Sintra of Évora.

1. Lissabon

Bairro Alto in Lissabon

Lissabon is een stad waar je bloed sneller van gaat stromen. Deze op zeven heuvels gebouwde stad, gelegen aan de rivier de Taag, stroomt over van de knusse wijkjes, romantische steegjes, gezellige restaurants, schattige trammetjes (zoals de beruchte tram 28) en mooie pleinen. Door de ligging op de zeven heuvels, en de hoogteverschillen van soms wel 30 meter, zijn er veel uitzichtpunten in de stad. De hoger gelegen volkswijk Bairro Alto staat garant voor een mooie kijk over de stad – waar je overigens veel originele en kleine boetiekjes vindt. In het kasteel Castelo de São Jorge, welke gelegen is op de gelijknamige heuvel, kun je ook genieten van een prachtig uitzicht over de kleurrijke daken van de stad. Shopaholics halen hun hart op in de aan de Taag gelegen wijken Baixa en Chiado. Hier tref je bekende en onbekende (designer)winkels aan en kun je pauzeren met een Bica (Portugese espresso) op één van de sierlijke pleinen. In de arbeiderswijk Alfama kun je genieten van de traditionele fado, die nog steeds gezongen wordt in de intieme Portugese restaurants. Vergeet voordat je de stad verlaat niet om de wijk te bezoeken van waaruit de Portugesen hun ontdekkingsreizen startten: Belèm! In dit voormalige vissersdorp vind je veel musea en monumenten uit de Gouden Eeuw van het land. Proef meteen even het Pasteis de Belém: een wereldberoemd zoet puddingbroodje uit dit naast Lissabon gelegen dorpje.

2. Porto

Porto

Wapperende kleding aan waslijnen in de smalle steile steegjes, die gevormd worden door de kleurrijke dicht op elkaar staande huizen, van het sfeervolle Porto. Deze havenstad, in het noordwesten van Portugal en gelegen aan de oevers van de Douro, laat je hart sneller kloppen. En niet alleen dat: als je aan Porto denkt, denk je wellicht aan een stevige slok port. En dat is helemaal terecht, want Porto is waar de enige echte portwijn vandaan komt. In de havenwijk Vila Nova de Gaia kun je op één van de chique terrasjes de flessen port de haven uit zien varen, op weg naar de rest van de wereld. Maar portwijn is niet het enige waar Porto bekend om staat: in de stad vind je tientallen bruggetjes en putten, vooral in de historische wijk Ribeira. Deze met gekleurde huizen versierde wijk, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is nog maar sinds tien jaar watervoorziening. Voor die tijd haalden de locals hun water uit de vele pompen die je hier nog steeds kunt vinden. De stad is gebouwd op heuvels waardoor er veel steile weggetjes en steegjes zijn. Het historische Porto biedt voor ieder wat wils: winkelen doe je in Rua da Santa Catarina, portwijn proeven kan aan de andere kant van de Dom Luis I brug en cultuur snuiven gebeurt in Santo Ildefonso. In deze laatste wijk vind je imposante kerk Santo Ildefonse. Volgens velen is de oudste boekenwinkel van Portugal, Livraria Lello, de mooiste boekenwinkel van de hele wereld. En deze kun je vinden in de wijk São Nicolau in Porto! JK Rowling putte haar inspiratie uit deze 19e-eeuwse boekenwinkel.

3. Coimbra

Coimbra

Tijdens de middeleeuwen was Coimbra – een stad gelegen tussen Lissabon en Porto – een eeuw lang de hoofdstad van Portugal. Het klassieke en rijke Coimbra staat hierdoor vol met indrukwekkende kathedralen, zoals Se Velha en Se Nova, en kloosters, zoals Santa Cruz. Dit klooster werd in de 12e eeuw in opdracht van de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, gebouwd. De architectuur van de stad is een bijzondere combinatie van typische zuid-Europese witte muren en pilaren met rode daken en middeleeuwse gevels met gedetailleerde randen en grote deuren. De universiteit van Coimbra is hier een goed voorbeeld van: de architectuur oogt Harry Potter achtig, maar de kleur van het gebouw laat je herinneren dat je in het zuiden van het continent bent. De universiteit heeft daarnaast nog een bijzonder kenmerk: het is de oudste universiteit van Europa! Coimbra kent ook prachtige uitgestrekte pleinen, zoals Praça do Comercio. Dit is het belangrijkste plein van de stad, met de São Bartolomeu-kerk, waar al jarenlang belangrijke gebeurtenissen zowel gevierd als betreurd worden.

4. Braga

Braga

In het noorden van Portugal in de Costa Verde ligt de meest ‘heilige’ stad van het land; Braga. Volgens de Portugezen is Braga de stad waar gebeden wordt. Je vindt in Braga dan ook veel kathedralen die nog actief gebruikt worden, zoals de Sé de Braga. Deze kathedraal stamt uit de 12e eeuw en heeft veel andere kathedralen in Portugal geïnspireerd. Braga wordt al sinds de prehistorie bewoond. Tijdens de bezetting door Spanje was Braga het hart van Galicia. Als je door de straten loopt, over de hellende wegen, kom je nog veel details tegen uit het verre verleden. Denk aan typische huizen uit de middeleeuwen en klassieke pleinen met standbeelden. Ten zuidoosten van de stad liggen drie heiligdommen: Bom Jesus, Sameiro en Falperra. Deze drie heiligdommen zijn erg belangrijk voor de Portugezen. Een bezoekje aan het bedevaartsoord Bom Jesus do Monte mag niet ontbreken. De prachtige trap voor de kerk wordt door de pelgrims beklommen op hun knieën.

5. Portimão

Portimão

Niet meer dan een uur treinen vanaf de luchthaven van Faro vind je het grote vissersdorp Portimão. Portimão heeft de grootste sardinevloot van Portugal. Dit betekent dus dat je in Portimão kunt genieten van verse vis. In het centrum kom je bijna alleen maar typische Portugese visrestaurants tegen. De huisjes in Portimão zijn kleurrijk en klein. Op de pleintjes staan standbeelden en vind je fonteintjes. Het centrum van Portimão oogt dus erg authentiek. De jachthaven van Portimão is daarentegen erg luxe. Vanaf de boulevard, richting de haven, zie je in de verte de grote jachten al glimmen. Portimão speelde een belangrijke rol in de Gouden Eeuw van Portugal. Hier werd suiker en koffie vanuit Brazilië opgeslagen en, helaas, slaven vanuit de Afrikaanse kolonies verhandeld.

6. Lagos

Lagos

Lagos is een stad in de zuidelijke provincie Algarve. De stad ligt op een steenworp afstand van Portimão en is 30 kilometer verwijderd van het meest zuid-westelijke puntje van Europa (Sagres). Lagos ligt aan de Atlantische Oceaan en ten noorden van de stad ligt het bergmassief Monchique. De combinatie van de schone lucht van de Atlantische oceaan en het bergachtige gebied, dat winden en wolken tegenhoudt, zorgt er voor dat Lagos een van de zonnigste steden van Europa is. Warme zomerbriesjes en tropische sfeer zijn kenmerkend voor deze stad. Lagos wordt omringd door zeven zandstrandjes. Deze strandjes worden – zowel op het strand als in de zee – omringd door grote goudgele rotsen. Eén van de bekendste rotsformaties van Portugal vind je hier: de Ponta da Piedade. Soms kun je hier genieten van vrolijke dolfijnen die rondom de rotsformaties uit het water springen! In Lagos zelf kom je aan je trekken in de pittoreske jachthaven en op de pleinen die omsingeld worden door gezellige restaurants, cafés en kleine winkels. Hoge hotelflats vind je niet in Lagos: alles is laag en gedecoreerd met mooie mozaïeken, palmbomen en bloemenstruiken.

7. Funchal

Funchal

Funchal is de hoofdstad van het Portugese eiland Madeira. De stad kent grote tegenstellingen: In Funchal wordt oud afgewisseld met nieuw. Funchal is namelijk een behoorlijke metropool, waar je heerlijk kunt slenteren door de smalle straatjes van Sao Pedro, winkelen in de wijk Sé, borrelen in Santa Maria. Funchal had daarentegen een belangrijke functie in de Gouden Eeuw van Portugal. Hierdoor vind je verspreid over het centrum van de stad veel koloniale gebouwen, zoals het 17e eeuwse Santiago Fort. In de oude Santa Maria-wijk vind je bijvoorbeeld eeuwenoude kerken en kapellen, zoals de Corpo Santo Kapel. Deze kapel is gelegen tussen de bloeiende Afrikaanse tulpenbomen. Funchal is een goed begin – of juist een mooi eind – van je rondreis over het tropische en wilde Madeira.

8. Sintra

Sintra, Portugal

Sintra is de stad waar de Portugese koningen tussen de 13e en 19e eeuw hun zomerresidentie hadden. Deze stad ligt 30 kilometer ten noordwesten van Lissabon en heeft een terechte plek gekregen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Sintra is het Versailles van Portugal. De immense paleizen zijn compleet gemaakt met tropische tuinen en rijk ogende buitenplaatsen. Het koninklijk paleis in het hart van de stad, Palácio Nacional, is het grootste paleis van Sintra. Het stamt uit de 14e eeuw, heeft twee melkfles vormige schoorstenen en een mooi plafond in de zwanenhal waarop tientallen kleurrijke vogels geschilderd zijn. Het kasteelachtige Palácio da Pena, dat net buiten het centrum van Sintra ligt, is een vrolijk en gek gebouw met een gele toren, typisch Middeleeuwse details en grauwe bomen die zorgen voor een ridderachtig sfeertje. Naast paleizen vind je in Sintra ook prachtige kloosters, zoals Convento dos Capuchos. Doordat Sintra op een heuvel ligt, kun je vanaf veel plekken en vanuit vele torens prachtig uitkijken over de omgeving in en rondom Sintra. Als je geen paleizen en kastelen meer kunt zien, maar toch in Sintra wilt blijven, kun je kiezen om te gaan winkelen in het centrum of te gaan picknicken in het Parque dos Castanheiros.

9. Aveiro

Aveiro

In het westen van Portugal, ten zuiden van Porto, aan het binnenmeer Ria de Aveiro, ligt Aveiro. Aveiro wordt soms het ‘Venetië van Portugal’ genoemd. Net als in Venetië kun je je in Aveiro via gondels (Barcos Moliceiros) verplaatsen over de kanalen door het centrum van de stad. Langs het hoofdkanaal van Aveiro vind je een aantal gebouwen die gebouwd is in Art Nouveau-stijl. Er is ook een speciale Art Nouveau-route die je kunt volgen. Een winkelcentrum in Aveiro is bijvoorbeeld ontworpen is door Nederlandse architecten. Het kan daardoor zijn dat je even een beetje het gevoel hebt dat je in Nederland bent. Gelukkig verandert dit gevoel snel, want de warme wind die van de Atlantische oceaan komt, brengt je terug naar zuid-Europese sferen. Naast verplaatsen via gondels staat Aveiro ook bekend om haar bugas. Bugas zijn fietsen die door de gemeente gratis ter beschikking gesteld zijn. Als je meer zin hebt in historische plaatjes en hedendaagse Portugese architectuur kun je zo’n buga pakken en fietsen naar het klooster Convento de Jesus of de kerk Igreja da Misericórdia.

10. Évora

Évora

Évora, een stad in het zuidoosten van Portugal, in de provincie Alentejo, heeft een terechte plek gekregen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De stad kent een wild verleden waar in tot de 5e eeuw de Romeinen de baas waren, vanaf de 6e eeuw de Visigoten over de stad regeerden en waar in de 8e eeuw de Moren aan de macht kwamen. Zowel de Romeinen en de Visgoten als de Moren hebben veel moois achtergelaten. Een aantal voorbeelden zijn het 18 kilometer lange Romeinse aquaduct, de Romeinse tempel van Évora, de arabische huizen met typische mozaïeken, de Moorse blauwe daken en een aantal moskeeën. In de 12e eeuw werd Évora heroverd door de Portugesen. Zij bouwden onmiddellijk stadsmuren rondom de stad en bouwden prachtige kloosters, zoals Convento dos Lóios, en kathedralen zoals de San Franciscokerk.

1 REACTIE