Noorwegen hier moet u geweest zijn

0
187

Noorwegen ligt in het noorden van Europa en grenst aan Rusland, Zweden en de Noordzee. De natuur is er heel wild en gevarieerd. Het noorderlicht, de witte bergen, bevroren fjorden en rivieren zijn een lust voor de ogen.

De kust

De kust is 2600 km lang en heeft mooie stranden. In het zuiden kan je lekker zonnen en genieten van de vele kleine zandstranden. Je  vindt er vele zomerhuisjes. In het binnenland zijn er vele rivieren, watervallen en meren. De natuur is er geweldig.De hoofdstad Oslo is een indrukwekkende stad. Je vind er diverse musea, kastelen en paleizen. De vele parken in de stad zijn oogverblindend mooi en geven de stad een ruimtelijk gevoel. In Noorwegen kan je ook 32 unieke houten staafkerken bezichtigen. Ook zijn er vele boerderijen waar je kan overnachten. Vaak zijn er paarden beschikbaar waarmee je zelf de prachtige omgeving kunt ontdekken. Trondheim, Oslo en Bergen hebben een druk uitgangsleven, je vindt er veel restaurants en bars.

Klimaat

In het westelijke fjordengebied heerst een aangenaam klimaat. In het noorden van het land is het wat aan de koude kant. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt daar onder -3°C. De temperaturen gedurende de zomer schommelen tussen 0°C en 10°C. In het oosten is het heel warm tijdens de zomer en extreem koud in de winter.

Taal en Valuta

De officiële taal van Noorwegen is Noors, maar er worden ook verscheidene dialecten gesproken. In de toeristische streken spreekt men meestal Engels. In Noorwegen is de valuta de Noorse kroon.

Eten en drinken

In Noorwegen eten ze veel gerechten met forel, zalm, kabeljauw en garnalen. Ook lams- en schapenvlees zijn populair. Het meest traditionele Noorse gerecht is gerookte zalm en gravlaks (gemarineerde zalm).