België stedentrip

Een stedentrip in België is een ideaal idee voor een weekendje weg. Je bent er zo, maar door de bijzondere architectuur, de gezellige pleinen en de lekkere bieren krijg je toch het gevoel dat je ver van huis bent.

1. Gent

Gent

De Grasle in Gent.

Met stip op één, want Gent is voor ons simpelweg de mooiste en leukste stad van België. Het oude centrum alleen al, met die Harry Potter-achtige huisjes, hobbelige straatjes en kronkelende rivieren, is een lust voor het oog. Daar komt dan nog de bruisende en culturele sfeer bij die veroorzaakt wordt door de vele studenten en jonge gezinnen die in Gent wonen. Gent is een stad waar van alles te beleven valt: van shoppen rondom de Korenmarkt tot theater in het Vooruit en van borrelen op de Vlasmarkt tot relaxen in één van de stadsparken of aan de Graslei bij het water. Je struikelt in Gent werkelijk over de leuke kroegen en biercafés met namen als De Trollekelder, Dulle Griet, ’t Dreupelkot en Waterhuis aan de bierkant (allemaal tips!). Deze stad is ‘hip-without-trying’. Een stedentrip Gent is een garantie voor veel lol en gezelligheid.

Gent

De prachtige Sint-Baafskathedraal in Gent.

2. Leuven

Leuven

Het stadhuis van Leuven bij nacht.

Leuven is dé studentenstad van Vlaanderen. Met meer dan 55.000 studenten verwacht je in zo’n stad dan ook niet veel anders dan goede cafés, gezellige pleinen en leuke restaurants. De cafés en dansbars concentreren zich allemaal op een klein gebied rond de Oude Markt, waar het tot diep in de nacht doorgaat. Het Groot Begijnhof van Leuven (tip!) is een fraai bewaarde en volledig gerestaureerde historische wijk van een tiental straten in het zuiden van de binnenstad: een soort ‘mini-stad-in-de-stad’ die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het historische stadhuis van Leuven op de Grote Markt is één van de bekendste en fraaiste gotische stadhuizen ter wereld. Genoeg redenen om deze levendige, maar overzichtelijke stad te bezoeken!

Leuven

Gezelligheid op de Oude Mark in Leuven.

3. Antwerpen

Antwerpen

De fashion artscene van België speelt zich af in Antwerpen, dat haast op steenworpafstand van de Nederlandse grens ligt. Naast grote namen op gebied van kunst en mode wonen er in Antwerpen heel veel Bekende Vlamingen. Drink een lekker pintje op een van de bekende pleinen (waaronder de iconische Grote Markt), duik de ongebaande stegen in voor artistieke hoogtepuntjes en dineer in de favoriete restaurants van bekend België. In de hippe wijken ’t Zuid en het Eilandje vind je coole conceptstores, alternatieve marktjes en bijzondere lunchtentjes. De Diamantwijk bij het Centraal Station is het kloppend hart van de Europese goud- en diamantenhandel; je loopt er ook nog vele orthodoxe joden tegen het lijf.

Antwerpen

De Grote Markt van Antwerpen.

4. Brussel

Brussel

De Grote markt van Brussel in de avond.

De Belgische hoofdstad Brussel is dé internationale metropool van het land, met meer dan 200 nationaliteiten die zorgen voor een gevarieerde sfeer en bijzondere diversiteit aan wijken. In het centrum van Brussel vind je bekende trekpleisters als het minuscule Manneke Pis (een beetje een non-event, want ons betreft) en de wel degelijk indrukwekkende Grote Markt. Als je je graag onder de locals begeeft, is de hippe Vlaamse buurt rond de Dansaertstraat the place to be. Hier vind je bijzondere winkels en gezellige terrasjes waar het niet overstroomt van de toeristen. De kunstzinnige buurt Sint Gillis, waar migranten en bekende Belgen bij elkaar komen, staat bekend om haar tweedehands marktjes, wereldwinkels en bijzondere architectuur, zoals Het Huis Hannon. Op en rond het plein met de O.L.V. Boodschapkerk spot je de jetset van Brussel. Ook erg leuk om rond te struinen is de Afrikaanse wijk Matong, ten zuidwesten van het centrum. Een levendige buurt vol exotische fruitstalletjes, stoffenwinkeltjes en Afrikaanse ritmes.

Brussel

5. Brugge

Brugge, België

Grachtje in het historische centrum van Brugge.

Het Middeleeuwse Brugge wordt ook wel het ‘Venetië van België’ genoemd. Deze stad staat bekend om haar kronkelige grachten, historische bruggetjes en uitgebreide rondvaarten. In Brugge kun je echter meer doen dan alleen varen in bootjes. Wandel door het historische stadshart en drink een Brugse Zot op een van de vele terrasjes aan de Grote Markt. Shop-a-holics halen hun hart op in de Steenstraat bij de grote winkelketens en in de Sint-Jacobsstraat voor vintagewinkels. Hoewel Brugge niet de hipheidsfactor van een Gent of Antwerpen heeft, is het er vooral knus en gezellig. En erg romantisch! Meer iets voor met je partner dus, terwijl Gent, Antwerpen en Leuven weer toffer zijn voor een stedentrip met vrienden.

Brugge