Dordogne dagtrips

Iedere plaats in de Dordogne heeft zo zijn eigen charme. Van gewoon boerendorp tot echt toeristencentrum. Het centrum met de kerk meestal centraal gelegen, oude gebouwen met mooie gevels en aan de rand van de plaats recentere bouw. In vele plaatsen vindt men een Boulangerie (bakker) voor uw dagelijkse verse stokbrood, een Boucherie (slager) et charcuterie (fijne vleeswaren) en een Epicerie (kleine buurtwinkel). En in veel plaatsen een wekelijkse markt. Vaak ook het plaatselijke café. Als grote toeristische centra zijn in ieder geval de bastide-plaatsen aan te merken.

Belves, Monpazier, La Roque-Gageac, St.Jean de Cole, Domme, Brantome, Bergerac, Perigueux, Sarlat.

MarktenDordogne Travel dagtrips Markt

Een bezoek aan de markt (Le Marche) is bijzonder. Van zeer commerciële toeristische kramen tot de boer of boerin met eigen producten. De markt is voor de bewoners uit de omgeving een plaats om familie en vrienden te ontmoeten, de laatste nieuwtjes uit te wisselen en verse producten te kopen. Van eieren tot levende kippen en kuikens, schrik dus niet, verse groenten en fruit, vlees, olijven en kruiden, walnotenproducten, speciaal brood, verse geitenkaasjes, maar ook kleding, huishoudelijke waren en exotische waren. Het is een bonte verzameling van de bevolking, marktkraamhouders en toeristen. En als toerist krijg je een warm gevoel, het is gezellig en er gebeurt veel.

Ook de brocante (foire)markten en vide-greniers, antiek en curiosa markt en rommelmarkten zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Van alles en nog wat is er te vinden en altijd een gezellige drukte. Waar en wanneer wordt meestal via affiches of flyers achter de ruitenwisser bekend gemaakt. Het plaatselijke bureau van toerisme zal ook kunnen informeren. Of kijk even op deze website: Vide Greniers. En dat ene unieke stuk kunt u misschien wel vinden. Afdingen is een gewoonte. Zelfs als u de taal niet beheerst kunt u met gebarentaal of met een velletje papier een heel eind komen. Vaak spelen op deze markten ook een artiesten of muziekgroepen die de sfeer alleen nog maar verhogen.

MuseaDordogne Travel dagtrips Musea

Er is een scala aan Musea, dat betekent dat er voor iedere vakantieganger wel iets van zijn of haar interesse is te vinden. Ook kastelen herbergen vele museumstukken zoals meubilair, schilderijen en wandtapijten.

Musée Aquarium in Sarlat: In verschillende aquaria de fauna van de Dordogne.

Musée Automobile in Sarlat: Hier vindt u de geschiedenis van met name de Franse automobielen.

Musée de Préhistorie et Parc Archéologique in Beynac: Langs de kasteelweg gelegen. Van de Steentijd tot de tijd van de Galliërs, en in het park de tijd rond de eerste boeren en metaalbewerkers.

Le Village du Bournat in Le Bugue: Openluchtmuseum. een reconstructie van een Perigord-dorp waar u een beeld krijgt van het vroegere leven. Ideaal voor kinderen.

Musee Nationale de Prehistoirete Les Eyzies de Tayac : Museum over de pre historie

Musée de la Guerre au Moyen-Age in Castenaud-la-Chapelle: In het Chateau met veel indrukwekkend oorlogstuig uit de 100-jarige oorlog. Uitleg over de werking van een katapult en ander oud oorlogstuig en een grote verzameling wapens alsmede een uitleg over het voeren van oorlog in die tijd.

Musée du Château in Siorac-en-Perigord : Van kookkunst tot tafelschikking.

TuinenDordogne Travel dagtrips tuinen

Tuinliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Ze zijn zeer de moeite waard. Schitterende tuinen bij kastelen, aangelegd door o.a. de tuinarchitecten van Versailles. Tuinen die in oude glorie zijn hersteld maar ook steeds meer particulieren stellen hun tuinen open voor toeristen. Van bijzondere aanleg, wilde tuin tot een indruk van wat mogelijk is op de vaak schaarse grond tegen de heuvels op. Zeker op het platteland maakt men veel werk van bloempotten rond het huis, of een doorkijkje naar een tuin in stad of dorp.

De luxe die de tuinliefhebber in Nederland kent met grote en uitgebreide tuincentra kent men in de Dordogne nog niet. Toch is ook hierin een ontwikkeling gaande en ontdekt men een markt die mogelijkheden biedt. Houdt u er rekening mee dat vele planten de Nederlandse winters niet zullen overleven maar ook als tuinbezitter in de Dordogne dient u rekening te houden met koude winters. Vaak is de vorst er strenger dan in Nederland. Bepaalde soorten zullen dus, zowel in Nederland als in de Dordogne, binnen moeten overwinteren.